Har du et eget firma som skal ha nettside, eller er du med i et lag eller forening som skal ha ny nettside? De fleste tenker nok på at de kan spare en del på å bygge nettsiden selv. Er dette så lurt? Vi skal ta en titt på dette.

I dagens samfunn er det viktig å bli sett, og bli funnet. Mange tenker nok at det holder med Facebook, og noen har en de kjenner som er god på data, men er det godt nok?

Alle kan lage en nettside, men det er langt fra alle som virkelig kan bygge en nettside. Det ligger så utrolig mye mer bak enn å bare bygge nettsiden. Det er mye en skal tenke på, og mye som en skal ta hensyn til.

De fleste tror at det bare er å kaste ut noe tekst på en side og så publisere den så skal alt være i orden, hvis du er en av de som tro dette så er du på god vei til å feile med nettsiden. Jeg kan nevne noen enkle stikkord som mobilvennlig, SEO og Google.

Hvor skal en begynne?

Ok, du skal ha nettside og vil gjøre mest mulig selv, det er i grunn helt ok. Du har kanskje en god idé om hvordan du vil at siden skal se ut, kanskje med noen knasne farger og mange bilder. Det er nå vi skal tråkke litt på bremsen og tenke oss litt om. Det første du må gjøre er å legge fra deg om hvordan du synes nettsiden skal være.

Dette vil jeg begrunne med å dra frem et eksempel: Hvor ofte har du vært å surfet på nett for å lete etter noe, du søker side opp og ned uten og finne det du ser etter. Hvor mange av de sidene du har vært inne på har du bare «snudd i døren» for så å fortsette til neste side? Hvorfor snudde du i døren?

Mest sannsynlig har du ikke funnet det du skulle med første øyekast, eller så er det selve designet på siden som «skjærer i øyet» slik at du bare vil bort raskest mulig, eller så laster siden så tregt pga. tunge bilder som driver å laster og laster. Poenget mitt er vel egentlig at du må sette deg i kundens stol og tenke på hva kunden din skal søke eller se etter på din side.

For å komme godt i gang, så må innholdet være i trå med det du skal gi de besøkende på nettsiden. Du må fange de besøkendes fulle oppmerksomhet innen de første sekundene de kommer inn på siden din. Teksten må også mest mulig speile de tjenestene du skal levere.

Mobil først!

Det første du skal tenke på er at de aller fleste i dag bruker smarttelefon eller nettbrett når de skal sjekke en nettside. Derfor skal du alltid begynne med at nettsiden skal se bra ut på mobil. Jeg er sikker på at hvis du som leser dette på ett eller annet tidspunkt har havnet inn på en ikke mobilvennlig side, hva gjorde du da? Jeg vil tippe på at de fleste tilfeller så har du bare hoppet videre til nestemann på søkelista.

Strukturert innhold.

Nå er vi over på søkemotor optimalisering SEO. For at nettsiden skal kunne rangere greit på Google søk så er det ekstremt viktig at du har fokus på innholdet i teksten. Her skal det finnes nøkkelord og fraser som blir brukt i et søk. Du skal ikke bombardere teksten med nøkkelord, men en ryddig tekst som er passelig krydret med nøkkel ord som hører til det du vil formidle.

Her finnes det selvfølgelig egnede verktøy å bruke for å bli funnet på en grei måte.

Hva med bilder?

Her er det ekstremt viktig å vite hva du gjør, hvis ikke kan du få deg en ubehagelig overraskelse. Det jeg mener her er at du kan ikke bare gå på nett og hente bilder i alle rettinger. Her må du tenke på rettigheter, og det er nok av de som har fått krav om å betale for bildene de har brukt på nettsiden sin uten lov. Men fortvil ikke det finnes mange muligheter på å få tak i bilder til nettsiden uten at det skal koste mye.

Hvordan bli funnet?

Så hvordan bli funnet? Her er det et god samarbeid med Google, Sosiale medier og hva lommeboken din har å gi. Ved å sette opp siden på riktig måte med tanke på tekst og innhold, så må du også bruke noen kroner på markedsføring i form av annonser. Mye er gratis men du må også regne med å betale for at folk skal finne deg.

Hva gjør jeg nå?

Nå har du noen alternativer.

  1. Hvis du føler dette er noe du kan ha kontroll på selv, så kan du hoppe ut i prosjektet med å lage nettsiden ved hjelp av guiden vi har satt sammen, der du kan få råd og tips fra oss.
  2. Du kan bestille ny nettside av en leverandør av slike tjenester. Vi har en en samarbeidspartner som kan hjelpe deg med akkurat dette, kontakt oss gjerne på post@hverdags-it.no så skal vi ordne med et tilbud.
  3. Eller du kan rett og slett gi blanke i det du har lest her, og fortsette på egenhånd.

Uansett hva du gjør videre nå så vit at det er hjelp å få uansett hva vei du måtte ta.