Skal barna få mobil?

Skrevet av Remie Overbeeke

mars 5, 2023

Som forelder til tre barn, har jeg selv opplevd utfordringene ved å bestemme når mine barn skulle få sin egen mobiltelefon. Mine to eldste barn, i henholdsvis 2. og 4. klasse, fikk en mobiltelefon fordi vi bor på østlandet, og har besteforeldre på vestlandet, sørlandet og i Nederland.

Vi mente det var viktig at de kunne holde kontakten med besteforeldrene sine på en enkel måte, og vi ga derfor barna mobiltelefoner tidligere enn planlagt. Den yngste av mine barn, som går i1. klasse, har ennå ikke begynt å mase om en egen telefon, og så langt har vi valgt å la ham være uten. Selv om det ikke var meningen å gi barna mobiltelefoner så tidlig, har vi erfart at det kan være nødvendig å tilpasse seg situasjonen. Nå lurer jeg på når det er riktig tidspunkt for min yngste sønn å få en mobiltelefon. I denne artikkelen vil jeg se nærmere på spørsmålet om når barn bør få mobil, og med noen tanker til andre foreldre som står overfor samme beslutning.

Selv har jeg utdanning innen Nettverk og IT sikkerhet, så jeg vil si at jeg har rimelig god oversikt og gode rutiner på mine barns skjermtid, selv om vi til tider gir etter for litt mer skjermtid enn det som vi har satt som grense pr. dag.

Mobiltelefoner har jo blitt en integrert del av livene våre, og mange foreldre lurer på når det er riktig tidspunkt å gi sine barn sin egen mobiltelefon. Her er noen faktorer å vurdere når du bestemmer deg for når barnet ditt skal få en mobiltelefon:

Modenhet
Før du gir barnet ditt en mobiltelefon, må du tenke på om de er modne nok til å håndtere den. Dette betyr at de må kunne forstå og følge grunnleggende mobiltelefon-etikette, som å ikke sende hatefulle eller upassende meldinger, og å ikke bruke telefonen på en måte som forstyrrer andre, rett og slett forstå normal bruk av telefon. En kan jo ikke forvente for mye av barn, men det er noen ting som må sitte på plass.

Sikkerhet
En av de viktigste grunnene til at foreldre gir barna sine mobiltelefoner er for sikkerhetens skyld. Med en mobiltelefon kan barnet ditt kontakte deg eller nødetatene i tilfelle en nødsituasjon. Hvis barnet ditt har en tendens til å gå seg vill eller havne i farlige situasjoner, kan en mobiltelefon være en viktig sikkerhetsforanstaltning.

Ansvar
Barn må lære å ta ansvar for egen mobiltelefon. Dette inkluderer å ta vare på telefonen, sørge for at den er ladet, og ikke miste den. Hvis du tror at barnet ditt er i stand til å ta ansvar for en mobiltelefon, kan det være på tide å gi dem en.

Alder
Alder spiller også en viktig rolle når det gjelder å gi barnet ditt en mobiltelefon. Det er ingen fast alder for når et barn bør få en mobiltelefon, men det er vanlig at barn får sin første mobiltelefon når de er mellom 10 og 13 år gamle.

Behov
Til slutt bør du vurdere om barnet ditt faktisk trenger en mobiltelefon. Hvis barnet ditt sjelden er alene eller ikke går så langt hjemmefra, kan det hende de ikke trenger en mobiltelefon ennå. Men hvis de trenger å kommunisere med deg eller andre når de er ute og omkring, kan en mobiltelefon være en nyttig ting å ha.

I sum bør du vurdere modenhetsnivået til barnet ditt, sikkerhetsaspektet, om de kan ta ansvar for egen telefon, alder og behov før du bestemmer deg for om de er klare for en mobiltelefon. Ved å ta disse faktorene i betraktning, kan du ta en informert beslutning som fungerer for både deg og barnet ditt.

Et annet tips som kan være greit å ta med seg hvis en kjøper en mobil til barna, er å gå for en billig telefon. Dette er barn og ting går ikke alltid rolig for seg. Vi kjøpte noen billige smart telefoner, det tok ikke lange tiden før skjermen var knust på den ene. Telefonen virket, men det var litt kjedelig med knust skjerm. Så det jeg gjorde var å skaffe en ny skjerm, direkte fra Aliexpress. Ikke noe fancy her i gården, og telefonen fikset jeg selv, men jeg lot jentungen bruke telefonen helt til den begynte å tulle med skjermen før jeg byttet den, bare for at ho skulle kjenne litt på dette med å ta vare på tingene sine.

Men finnes det alternativer til telefon?

Selv om mobiltelefoner er en av de vanligste måtene å kommunisere på, er det viktig å huske at det finnes alternative måter å kommunisere med barnet ditt på. En mulighet er å gi dem en smartklokke som kan brukes til å sende og motta meldinger og samtaler.

En annen mulighet er å la barnet ditt bruke en «dumbphone» – en enkel telefon uten tilgang til Internett og sosiale medier. Dette kan være et godt alternativ hvis du er bekymret for skjermtid og tilgang til uønsket innhold. Uansett hva du velger, er det viktig å ha en åpen dialog med barnet ditt om bruken av teknologi og å sette klare grenser for når og hvordan teknologi skal brukes.

Ennå usikker?

Hvis du ennå er usikker og ikke vet helt om du skal eller ikke skal kjøpe en mobil til barna, så har jeg satt sammen5 punkter med for og imot, kanskje det kan hjelpe?

5 for-punkter for å gi barn mobiltelefon:

  1. Sikkerhet: Å gi barnet ditt en mobiltelefon gir deg en måte å kommunisere med dem når de er utenfor hjemmet, og kan gi dem muligheten til å ringe nødetatene i en nødsituasjon.
  2. Praktisk: Hvis du ønsker å kunne kontakte barnet ditt når de er borte hjemmefra, kan det være praktisk å gi dem en mobiltelefon for å sikre at de alltid er tilgjengelige.
  3. Sosialt: Mobiltelefoner kan hjelpe barnet ditt med å holde kontakten med venner og familie, og kan gi dem en måte å delta i sosiale aktiviteter, som å dele bilder og videoer.
  4. Utdanning: Mobiltelefoner kan være en viktig læringsressurs, og gi barnet ditt tilgang til pedagogiske apper og nettsider som kan hjelpe dem med å utvikle seg og lære.
  5. Selvstendighet: Å gi barnet ditt en mobiltelefon kan hjelpe dem å utvikle sin egen selvstendighet ved å la dem ta ansvar for sin egen kommunikasjon og planlegging.

Her er 5 imot-punkter for å gi barn mobiltelefon:

  1. Avhengighet: Å gi barnet ditt en mobiltelefon kan gjøre dem avhengige av teknologi, og de kan ha vanskeligheter med å koble fra eller delta i fysiske aktiviteter.
  2. Skjermtid: Mobiltelefoner kan føre til for mye skjermtid, noe som kan føre til en rekke helseproblemer, som søvnforstyrrelser og økt risiko for overvekt.
  3. Sosial isolasjon: Mobiltelefoner kan føre til at barnet ditt isolerer seg fra virkelige sosiale interaksjoner, og kan føre til at de har vanskeligheter med å utvikle sosiale ferdigheter.
  4. Økonomi: Å gi barnet ditt en mobiltelefon kan være en økonomisk byrde, da det krever en fast månedlig betaling og kan være utsatt for skader eller tap.
  5. Sikkerhet: Mobiltelefoner kan utsette barnet ditt for fare fra internett og sosiale medier, og de kan bli utsatt for mobbing, stalking eller andre farer hvis de ikke bruker telefonen forsiktig og ansvarlig.

Oppsummering:

Som forelder til tre barn har jeg erfart utfordringene ved å bestemme når mine barn skulle få sin egen mobiltelefon. Vi ga mine to eldste barn mobiltelefoner for å kunne holde kontakten med besteforeldrene deres på en enkel måte, og vi erfarte at det kan være nødvendig å tilpasse seg situasjonen når det gjelder å gi barna mobiltelefoner tidligere enn planlagt.

Når det kommer til å bestemme når barn bør få sin første mobiltelefon, bør man vurdere en rekke faktorer, inkludert modenhet, sikkerhet, ansvar, alder og behov. Ved å ta disse faktorene i betraktning, kan man ta en informert beslutning som fungerer for både foreldre og barn. En billig telefon kan være et godt valg til barn, da barn kan være uansvarlige og telefonene kan bli ødelagt.

Til slutt vil jeg si at hver situasjon er forskjellig, og det finnes ingen fasit for når et barn bør få en mobiltelefon. Som foreldre bør man lytte til sitt eget instinkt og vurdere hva som er best for ens eget barn, samt være åpen for å justere seg etter situasjonen.

Hverdags-it.no

Gjør din IT hverdag litt enklere

Relaterte artikler

Opprette nettside enkelt: Bygg din online tilstedeværelse uten stress

Opprette nettside enkelt: Bygg din online tilstedeværelse uten stress

Hei der! Opprette nettside enkelt, har du drømt om å opprette din egen nettside, men føler at det virker komplisert og tidkrevende? Det trenger ikke være slik! Hos Hverdags-it.no gjør vi det enkelt for deg å bygge en profesjonell online tilstedeværelse uten stress....

Hva er åpen kildekode?

Hva er åpen kildekode?

Åpen kildekode er et begrep som brukes for å beskrive programvare hvor kildekoden er åpen og tilgjengelig for alle. Dette betyr at hvem som helst kan se, endre, og distribuere koden under spesifikke lisenser. Åpen kildekode bygger på prinsipper om samarbeid, deling og...

Personvern på arbeidsplassen: Hva skal du gjøre ved brudd?

Personvern på arbeidsplassen: Hva skal du gjøre ved brudd?

Personvern på arbeidsplassen er en kritisk del av både arbeidsmiljøet og bedriftens ansvar. Som ansatt har du rett til at dine personopplysninger behandles korrekt i henhold til norsk lov, inkludert personvernforordningen (GDPR) og personopplysningsloven. Men hva skal...