986 87 304 eller 920 85 075 [email protected]

Sitter å tenker litt på det jeg har sett i en annonse for et forsikringselskap (vil ikke bruke noen navn) som tilbyr forsikring mot datakriminalitet. En tanke som slår meg angående dette tilbudet er at dette må da være en veldig billig og enkel måte for en bedrift å sikre seg mot datakriminalitet. Nesten som å fraskrive seg alt ansvar med å si ” Vi har kjøpt forsikring så da er vi trygge”.

Det er jo vel og bra at vi kan få erstatning for tapt informasjon, men det kompenserer jo på ingen måte for tap av data som tekstdokumenter, bilder osv…

Hva om det er en god forretningshemmelighet som kommer på avveie som blir snappet opp av en konkurrent, eventuell en prototype eller en idé som kan generere millioner i inntekt for firmaet i årene fremover, er det noe forsikring som kan dekke dette tapet?

Jeg sier ikke at en slik forsikring er en helt bortkastet og dårlig idé. Tvert om det er en god idé og ha forsikring, men da må du også tenke på sluttbrukeren.

Hva kompetanse har denne personen? Er sluttbrukeren klar over hva farer som lurer?

Det er viktig å kurse brukere på farer som går på datasikkerhet, og dette er bedriftens ansvar.

Nå har jeg også vært litt på “fisketur” hos det aktuelle forsikringselskapet, og det var ingen der som kunne si meg om de hadde noe kurs i datasikkerhet som de kunne tilby kunden sine, men de hadde avtale med et annet firma som tok seg av de tjenesten som forsikringen skulle dekke.

Dermed stiller jo dette firmaet etter min mening på lik linje med de fleste andre bedrifter, som tror at serviceavtalen de har hos sin IT leverandør skal fikse alt når det gjelder IT også datasikkerhet, men sannheten er jo det at en IT serviceavtale sjelden inneholder noe kursavtale når det gjelder datasikkerhet.

Men nå skal jeg på ingen måte gå til angrep på en slik forsikring, men jeg mener det å bare tilby forsikring ikke er bra nok, de burde også tilby kurs for å få en god opplæring om hvordan bli sikrere i hverdagen når det gjelder datasikkerhet, for det er noe folk flest ikke er gode på.

Remie A. Overbekke

Hverdags-IT