986 87 304 eller 920 85 075 [email protected]

Har du noe på telefon som ikke tåler dagslys?

Det er mye blest i media for tida med bilder som er blitt stjålet fra mobil som er hacket, og når noe slikt skjer så er det ikke noe greit for den som er offeret.

Men når det er sagt så har jo folk flest ansvar for innholdet på sin telefon eller datamaskin, og så må hver enkelte også være bevisst på hva som kan skje med dette innholdet hvis det kommer på avveier.

Hvordan kan en mobil bli hacket? Jo det kan foregå på mange måter, det mest vanlige er via app på telefonen, eller hacking via wifi. Hvis vi går litt innpå dette med app, og hvis vi holder oss på Android operativsystem i dette tilfellet så må jeg først spørre dette spørsmålet: Hvor ofte leser du gjennom meldingen som dukker opp når du installerer en app på din android mobiltelefon? Leser du gjennom hva denne appen vil ha tilgang til  på telefonen? Jeg tror de fleste trykker bare “last ned og installer” uten å tenke noe mer over “farene” en app kan inneholde. Her er nøkkelordet “vær kritisk”, les gjennom hva appen skal ha tilgang til og om du er villig til å la appen få tilgang til det den spør om. Det er her de fleste fellene kan ligge.

Men hvordan oppbevare sensitiv informasjon og bilder på telefonen om du absolutt må? Her er det egentlig to alternativer.

  1. Kryptering.
  2. Unngå sensitiv informasjon på telefonen.

Alternativ 2 er vel egentlig det beste alternativet, unngå å ha intime bilder på telefonen, og sensitive opplysninger osv… men hvis du absolutt må, så bør du kryptere telefonen eller kjøpe en app som kan kryptere den informasjonen du ikke vil at andre skal få tak i.

Når jeg sier kjøpe så mener jeg ikke last ned en gratis app, men bruk heller noe som koster penger og som kan gi e  garanti for at infoen din er sikker. Bruk litt tid på å undersøke om appen gjør det du ønsker den skal gjøre.

Jeg har ikke lyst til å gå ut med noen anbefalinger om hva app som kan være bra å bruke. Her må du gå å undersøke litt selv.

Jeg kan nevne det at det finnes noen gode apper på Google Play som kan kryptere bilder og dokumenter. Du kan selvsagt også kryptere hele telefonen også om du vil.

En viktig ting å tenke på er passordet du bruker til kryptering. Dette skal være et godt og sterkt passord som skal være minst 8 tegn, med store og små bokstaver tall og spesialtegn. Du bør også lagre dette passordet på en sikker måte, hvis du glemmer det så kan du få store problemer med å få tilgang til infoen din igjen.

Hvis du skal dele et kryptert bilde/dokument med noen andre så bør du lage et egent passord på dette og ikke bruke det passordet som du har kryptert alt det andre med. Å bytte passord 

 jevnlig kan også være smart, og ikke bruk det samme passordet flere ganger.

Dette kan være mye å tenke på, og kanskje litt vanskelig å utføre, men det blir en vane til slutt. Alternativet kan fort bli verre!