986 87 304 eller 920 85 075 [email protected]
Da har jeg vært i media for andre gang. Denne gangen ble jeg invitert til å være med på Sørlandssendinga Tirsdag 6 juni 2017, med Eirik Damsgaard og Knut Knudsen Eigeland i studio.

Du kan høre hele innslaget her: Sørlandssendinga – IT-sikkerhet i hverdagen

Først må jeg si at dette var en veldig fin opplevelse, møtt av hyggelige og glade folk fra jeg kom inn døra, så dette gjør jeg gjerne igjen om sjansen byr seg.

Temaet som jeg skulle være med å fortelle om er rett og slett datasikkerhet i hverdagen. Det er ikke så mye en kan rekke å fortelle på noen få minutter, så da synes jeg det kan være greit å gå “litt” mer i dybden her.

Det finnes en rekke tiltak du som bruker kan gjøre i hverdagen.

 • Vær kritisk – Dobbelsjekk eposter, ser du at i emnefeltet at det står noe som er “totalt uaktuelt” om vi kan si det på den måten. Tenk også over om det er en epost du kjenner til eller venter på.
 • Oppdatert Antivirusprogram, ikke gå for noe gratisversjon, ta heller en utgift med å kjøpe denne programvaren så slipper du å få noen ubehagelige overraskelser. Både Avast og AVG kan du laste ned gratis, men på ett eller annet tidspunkt må du betale for det du har bruk for, så det er like godt å gjøre den med det samme.
 • Ikke “senk skuldrene” selv om du har installert et antivirusprogram, vær alltid på vakt om vi kan si det på den måten
 • Ikke deaktivere virusprogrammet fordi du blir irritert på det. Sett det heller opp til å scanne for virus på et tidspunkt der du ikke skal bruke maskinen. Du kan også bare legge ned vinduet (ikke lukk) mens den holder på å scanne, slik at du slipper å se søkedialogen.
 • Tenk over hva en hacker kan gjøre mot deg. Hvis du tror at du ikke har noe som en hacker har bruk for så tar du feil.
 • Ikke tenk “Dette skjer ikke meg”, sannheten er at datakriminalitet kan skje den beste.
 • Backup, ha en god rutine for backup. Ha flere enn en backup, gjerne en på en ekstern disk og en på sky-lagring. Bruker du en ekstern disk så husk å koble den fra maskinen når du er ferdig med å kjøre en backup. Det hjelper lite med en backup på en enhet hvis den blir utsatt for fare med at den er tilkoblet maskinen hele tiden.
 • Passord, å ha gode lange passord er viktig. Minimumskrav er 8 tegn, bestående av små og store bokstaver, spesialtegn og tall. Ikke del passordet med andre, og bytt ofte. Med å bytte ofte så mener jeg ikke en gang i året, men kanskje en gang i måneden, eller hver tredje måned.
 • Ikke bruk samme passord flere plasser, og gjenbruk heller ikke gamle passord.
 • Ting du ikke bør ha med i passord er: hele ord, fødselsdatoer, navn, feks navn på barn / barnebarn osv… men rett og slett et passord som ikke gir noe mening og er helt uten noe mønster.
 • Programvareoppdatering, aktiver automatisk oppdatering om det er mulig, ikke utsett en oppdatering. Hvis du må kjøre en oppdatering, men ikke vil at det skal gå ut over tiden når du skal bruke maskinen så kan du oppdatere på et tidspunkt der du ikke skal bruke maskinen.

Dette er noen enkle tips du kan bruke i hverdagen. Og det viktigste av alt er å være kritisk, tenk over hva du gjør for det er du som person som er den største trusselen når det gjelder datasikkerhet.

Remie André Overbeeke