986 87 304 eller 920 85 075 [email protected]

Nytt virus infiserer deg uten at du engang trenger å trykke på lenken

Nå bør du passe ekstra på hva lenker du trykker på i eposter. I følge Trend Micro sin blogg så holder de bare med å holde musepekeren over linken for å  bli infisert. 

Lenken skjuler si som bilde eller tekst i et PowerPoint dokument som ligger som et epost vedlegg. Eposten kan se ut som en ordre eller en kjøps-bekreftelse.

 

De som har blitt rammet har lastet ned PowerPoint dokumentet, og flyttet musepekeren over de infiserte lenkene. Microsoft åpner dokumenter fra uverifiserte kilder vanligvis i «beskyttet modus», for å blant hindre angrep som dette. Men hvis modusen ikke var aktivert, eller den ble deaktivert av brukerne, sto de altså i fare for den nye typen av virus.

Land som dette viruset har dukket opp i er Storbritannia, Polen, Nederland og Sverige. Da er det bare spørsmål om tid før det dukker opp her i Norge.

Viruset det dreier seg om er en variant av en trojaner (Gootkit) som først ble oppdaget i 2012 og skal blant annet kunne stjele informasjon, gi bakmenn tilgang til maskinen din og manipulere nettlesere. Trojaneren skal tidligere ha stått bak stjeling av bankinformasjon.

Hva du kan gjøre for å sikre deg? 

  • Vær skeptisk til eposter du ikke kjenner til. 
  • Ser eposten “suspekt” ut så slett den med en gang ikke trykk på noe.
  • Aktiver beskyttet modus i Microsoft  les mer her
  • Pass på at brannmuren på systemet ditt er aktivert
  • Pass på at virusprogrammet ditt er oppdatert.
  • Har du misstanke om at noe ikke er som det skal være, bytt passord på alle dine kontoer. Vet du ikke hvordan du skal lage et godt passord, les denne artikkelen på nettvett.no 

Les hele bloggen hos Trend Micro eller på Tek.no. Bruk bare lenken som jeg har satt opp under kilder.