986 87 304 eller 920 85 075 [email protected]

Viruset WannaCry er verdens hittil største dataangrep mot private og offentlige datamaskiner.

Lørdags morgen våken vi opp til store nyhetsoppslag på tv og nettaviser om at det har vært et stort cyberangrep. Noen nettaviser som Dagbladet hadde et stort oppslag, men når jeg kom inn på VG måtte jeg skrolle ned et stykke på siden før jeg fant en liten rubrikk som omtalte saken. Synes det var litt rart at VG. ikke hadde et stort oppslag de også, men så slår det meg en liten tanke om at det er jo slik folk flest ser på datasikkerhet, det er sikkert ikke så nøye og det blåser sikkert fort over. Men jeg ser jo det etter hvert timene går, så våkent VG også. Poenget her er jo ikke at VG har laget et stort oppslag om dette, men at det gjenspeiler litt av den holdningen vi har til dette temaet om cyberangrep og datasikkerhet.

Ok, så er vi på gang igjen. Ekspertene går ut med at folk ikke må trykke på linker og vedlegg i e-poster, dette har vi jo hørt en del ganger i media så dette burde jo de fleste vite nå, eller…?

Og oppdatering av programvare er jo en historie i seg selv. Ok servere bruker nok en del systemressurser når de skal oppdatere programvaren, og det er jo en del oppdateringer som skal gjøres hele tiden.

Men la oss ta en vanlig windows pc, den kommer med automatisk oppdatering, hvorfor skrur folk av denne? Tar det for mye plass eller går internettet for tregt når systemet oppdateres, eller blir det for irriterende å se de lille flagget nedi i hjørnet med klokken at du har en ny oppdatering som må gjøres. Forstå det den som vil, hva er viktigst hurtig fart på Internett eller at dokumenter, filer, bilder osv… er trygge. Mitt valg er enkelt. 

Men du er jo ikke garantert at filene dine er trygge selv om du har oppdatert systemet ditt, har et godt virusprogram, og satt opp en god brannmur, men at du selv vet at du har gjort det du kan for å være mer sikker kan jo være litt betryggende. Men trusselen vil jo alltid være der, og vi er bare mennesker og mennesker gjør feil. Du kan bli mer beviste på dine handlinger, bli mer våkne på hva du holder på med, og til slutt bli mye mer forsiktig på hvilke nettsted du besøker og hva linker og vedlegg du trykker på i en epost. 

Remie A. Overbeeke

Slik sikrer du deg mot dataangrep.

  • Oppdater programvaren på datamaskinen din.
  • Ta sikkerhetskopi av filene dine. For eksempel lagre dem på en ekstern harddisk.
  • Vær årvåken når du leser e-post. Ikke trykk på vedlegg eller lenker i e-poster som ser mistenkelige ut.
    Kilde: Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM)